Aava

Aava, 2022

Ruostumaton teräs. Stainless steel. 3 - 5 m x 44 m. Näsinsillat, Ranta-Tampella. Tilaaja: Tampereen kaupunki.

"Aava” sijaitsee Tammerkosken rantareitin varrella, Ranta-Tampellan kaupunginosassa. Taideteoksen ja uusitun valaistuksen tavoitteena on lisätä vilkkaan reitin viihtyisyyttä ja turvallisuutta, sekä vähentää mahdollista ilkivallan houkutusta kohteessa.

Maamerkkimäinen, 44 metriä leveä ”Aava” täyttää Näsinsiltojen alikulun koko päätymuurin seinäpinnan, ja jatkuu myös muurin ulkosivuille.

”Aava” koostuu muotoon leikatuista, ruostumattomasta teräksestä valmistetuista peilipintaisista levyistä, kiinnitettyinä pirteän keltaiseksi maalattuun betoniseinään. Teoksen olemus on vahvasti visuaalinen. Teoksen osat ovat leikattu leikkisän sarjakuvamaisiin ihmis- ja eläinhahmojen muotoon, joiden välistä löytyvät myös tyylitellyt karttakuvat Näsijärvestä ja Pyhäjärvestä. Osien muotokieli viittaa myös sillan alusen pitkään historiaan graffitien maalauspaikkana. 

Osien heijastavat pinnat peilaavat sillan rakenteita ja avautuvaa järvimaisemaa, luoden kaksiulotteisen muotonsa lisäksi voimakkaan tilallisen kokemuksen. Heijastumien säännöllisyys ja tarkkuus vaihtelevat katsomiskulmien mukaan, ja katsojalla riittää teoksessa aina uutta löydettävää, myös vaihtuvien vuodenaikojen mukaan.

Teoksen valaisu on keskitetty sillan alla kulkevaan kevyen liikenteen väylään. Valaisun tavoitteena on tuoda pimeän aikaan teoksen ympäristöä peilaavat ominaisuudet mahdollisimman hyvin esiin, nostaen esiin väylällä kulkijat ja muu valaistu ympäristö kauempana teoksesta.