Heaven Pro

Heaven Pro

Poriginal galleria 1.2. - 18.2.2020

Näyttelykokonaisuus Heaven Pro koostuu mainion värikkäistä veistoksista sekä moniosaisista ja taidokkaasti toteutetuista installaatioista. Ensiesityksensä Tampereella Galleria Himmelblaussa lokakuussa 2019 saanut kokonaisuus tuotiin hieman supistettuna Poriginal galleriaan.

Heaven Pro -nimi viittaa yhteen näyttelyn teoksista: kaksiosaiseen veistokseen, jossa identtisten talojen katoilla on kyltit, joissa toisessa komeilee teksti Heaven ja toisessa Heaven Pro. Kyseessä on satiirinen kuvaus tämän päivän markkinoinnista ja viestinnästä. Lähes kaikista kuviteltavista tuotteista ja palveluista löytyy ”pro”-versio, vähän parempi, vähän houkuttelevampi, jotain, jolla erotut tavallisista kanssaeläjistä. Mutta mikä lopulta on kasvavien tarpeidemme tyydyttämisen ja joukosta erottautumisen perimmäinen syy? Tämän kaltaiset ajatusleikit ja visuaaliset pelit ovat ROP:n teosten ydintä. Teoksista huokuu elämä ja elämisen maku, jossa komedia, draama ja satiiri lyövät hersyvästi hynttyyt yhteen.

Kuraattori Mika Hannulan saatesanat näyttelyyn

Mitä tehdä kun mikään ei riitä? Kun on pakko saada kaikki, ihan heti, saman tien ja ainakin saada enemmän kuin naapuri – ja saada ihan mitä vaan ja ihan miten vaan, kunhan sitä saa aina vaan lisää. Vaan mitä jos se ei toimi, ei onnistu? Jos se mitä haetaan ja halutaan, ei taivu tuotteeksi, ei osamaksuksi, ei kuponkitaloudeksi?

Heaven Pro on kokoelma teoksia, joita yhdistää ajatuksellinen suunta, vaihtoehtojen hahmottaminen pois umpikujasta ja kohti nautintoa, kohti naurua – yhdessä nauramista niin itsellemme kuin ympäristöllemmekin. Teoksia, jotka käänteisellä logiikalla ja erinomaisen tarkalla toteutuksella tekevät tympeästä ovelan, ja ymmärtämisen väkipakosta väärinymmärtämisen iloisen karnevaalin.

Näyttelyssä se mikä oletetaan lähelle on viety kauas, ja se mikä on arkista kääntyykin rosoisen uhkaavaksi, siitä tulee lempeän häijy tai miksei häijyn lempeä. Ennen kaikkea näissä teoksissa pieni, miltei huomaamaton ele saa aikaan tehokkaan ja komean tilallisen narratiivin. Lopputuloksena on näyttely, jossa totaalisen pönöttämisen sijaan tulee tapahtumaksi liikettä ja avautumisia aiheista, jotka ovat vakavia, niin vakavia että niihin on välttämättä saatava etäisyyttä.

Tällöin taivas ei tietenkään riitä, vaan se vaatii ja vaanii vierelleen taivaslisän, näyttelyn nimessäkin mukana kulkevan Heaven Pron parin; teoksen, joka toimii yleisavaimena näyttelyn ytimeen ja sen tematiikkaan. Tällöin kehollinen katsomiskokemus, elämän ilo ei koostu karsimisesta, ei inttämisestä, ei jarrun päälle nukahtamisesta, vaan yksityiskohtien huimasta runsaudesta, teosten rakenteen elegantista selkeydestä, liikkeestä vastakkaisesta viereiseen ja aina takaisin. Katseen kehollisesta liikkeestä, jossa kokonaisuus on aina paljon enemmän, paljon nautinnollisempi kuin vain osiensa summa.

Teosluettelo / List of Works

  1. Heijastus / Reflection
  2. Illan viimeinen hidas / The Last Dance of the Night
  3. Selviytyjät / Survival Mode
  4. Oikea hetki / The Right Moment
  5. Heaven Pro
  6. Aitailua / Fence in the Works
  7. Vaeltajat / Wanderers
  8. Talot vauhdissa / Houses in Motion

Näyttelykuvia / Exhibition Photos

Näyttelyjuliste / Poster