Suoja

Suoja / The Shelter, 2019

Keraamiset pigmentit karkaistulle lasille, teräsrunko. Ceramic pigments on tempered glass panels, steel frame. 6.2 m x 3.2 m x 3.2 m. TAYS lasten ja nuorten sairaala, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri / Tampere University Hospital.

Suoja

”Suoja” on lasista ja teräksestä rakennettu veistos, joka on nostettu matalalle jalustalle. Veistos on lieriömäinen kappale, joka on ylä- ja alaosastaan auki. Alaosassa on kolme avointa porttia, joista veistoksen sisään voi kävellä. Veistoksen lasipintaan on toteutettu tulostustekniikalla kuva kukkivan puun rungosta ja oksistosta.

Teoksen nimi viittaa ihmisen ja luonnon suhteeseen, luonto on kumppanimme joka elättää meidät ja suojaa meitä, jos osaamme tulla toimeen sen kanssa. Kuvassa puun syheröinen oksisto symboloi elämän eri polkuja, kukinnot ovat hetkiä ja muistoja. Ulkokuoren jatkuva liike kuvastaa elämän alati muuttuvaa olemusta. Teoksen sisätilaan astuttaessa mennään rungon sisään, luonnon ytimeen. Näkymä spiraalimaisesti ylös kasvavasta oksistosta kuvastaa kasvua ja henkisiä arvoja.

Veistoksen kuva on tyyliltään graafinen ja sarjakuvamainen ja se luo ulko- ja sisäpuolelta tarkasteltuna kaksi erilaista visuaalista maailmaa. Ulkopuolella kuva kiertyy veistoksen muodon ympärille, saaden puun runkoon dynaamisen ja voimakkaan liikkeen, jota leijailevat kukinnot korostavat. Sisällä avautuu toinen kokonaisuus: ylöspäin katsottaessa runko ja oksisto synnyttävät spiraalimaisen kiertymän yläosan avointa aukkoa kohden. Kuvan liike rauhoittuu, se muuttuu määrätietoiseksi ja kauniiksi, kerralla havaittavaksi kokonaisuudeksi.

 

 

Yhteistyössä: